Bonen

door Angka d'Eez

Donderdagnamiddag werden mijn groene exploten de hemel ingeprezen door de Velt Open Tuinen rechter ;-).  Het was wel leuk om dat te horen, maar helaas, de resultaten op Terra’s Tuinterras blijven uit. Ook zij was hier getuige van, maar vermits haar specialiteit zich eerder in de siertuin dan in de moestuin bevindt, mocht ik wel flink wat advies ontvangen voor mijn “echte” Terra’s tuin, maar bleven praktische raadgevingen omtrent mijn wegkwijnende en aangevreten radijsjes,
IMG_3061
stuntelige worteltjes en dwergtomaten
IMG_3048
uit. Het experiment werd echter wel bewierookt. Ik kreeg de raad me te wenden tot de echte Velt-specialiste ter zake, Anita Exelmans.

Eerlijk gezegd, ik begrijp er niets van.  Niets zo makkelijk als radijzen.  Enkele jaren geleden – nog geen Terra’s Tuin toen – groeiden ze als kolen, gewoon op de vensterbank vooraan. Wat opvalt is dat de groenten kiemen – naar ik me heb laten vertellen, puur op kracht in het zaad aanwezig – en dan stoppen met groeien of heel traag gaan groeien.  Ook de koolrabi, al maanden geleden gezaaid, komt er niet toe om verder te groeien, noch om knol te vormen en stagneert simpelweg.
IMG_3062
De tomaten hoop ik te laten overwinteren, om ze dan volgend jaar, vroeg in het seizoen, er toch op één of andere manier toe aan te zetten verder te groeien en vruchten te gaan dragen.

Wat het wel keer op keer goed doet, is datgene wat ik als plant koop. De stevia
IMG_3053
alsook het citroengras
IMG_3049
– ondertussen binnen gezet vanwege de koude nachtelijke temperaturen – zijn in hun nopjes en groeien flink.

Ook de mierik,
IMG_3051
die jaren in pot in mijn tuin stond, nam op Terra’s Tuinterras een vlucht, maar werd recentelijk flink aangevreten door rupsen, klein en groot,
IMG_3050
die ik systematisch handmatig verwijderde.

Het succesverhaal – na de bessen – zijn echter de bonen.  Ze kregen de warmste plaats
IMG_3054
op Terra’s Tuinterras. En hoewel laat gezaaid, eind juli, zijn ze goed gaan groeien en jawel, ze dragen vruchten. Van kleine bloempjes,
IMG_3059
naar beginnende boontjes,
IMG_3056
tot flinke uit de kluiten gewassen bonen,
IMG_3057
die uiteindelijk verwerkt werden
IMG_3070
in “verdure al’ acciugata”.

Maar ook buiten Terra’s Tuin kan er geoogst worden.  Dinsdagnamiddag fietste ik naar het park voor tamme kastanjes.  Ja, er lagen er al meerdere op de grond !!! Maar klein, en vooral LEEG !!! Ik heb er uiteindelijk 2 gevonden waar de middelste kastanje iets of wat ontwikkeld was, net iets meer dan een centimeter, maar nog verre van rijp.  Dat wordt dus nog even wachten.  Wat ik wel meebracht was een handjevol beukennootjes.
IMG_3071
Onder de beuk leek het alsof een zware regenbui zich aankondigde met van die reuzegrote plensdruppels.  Het waren de beukennootjes die op de grond ploften.

Angka d’Eez